top of page
  • Foto van schrijverEgon Seldeslachts

Ik heb fibromyalgie: en nu?

Bijgewerkt op: 23 apr.




Fibro-wadde?

Kreeg je onlangs te horen dat je fibromyalgie hebt of vermoed je zelf dat je eraan lijdt? Versta je er misschien zelf niet veel meer van of zie je door het bos de bomen niet meer?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je hele lichaam schreeuwt in protest, maar zonder duidelijke reden? Alsof iemand je energieniveaus als een ballon heeft laten leeglopen? Welkom in de wereld van fibromyalgie. Hopelijk straks wat minder onduidelijk!



Fibromyalgie is meer dan alleen wat pijn hier en daar

Over fibromyalgie bestaan nog heel wat verkeerde opvattingen. In deze blog bespreken we kort enkele mythes, of met andere woorden: wat fibroyalgie niet is. Daarna hebben we het over wat fibromyalgie wel precies is.

Maar wat is het dan wel?


Kenmerkend aan de ziekte is de spierpijn en drukpijnlijke punten over bepaalde lichaamsdelen of het hele lichaam. Deze pijn wordt meestal heviger na belasting of bepaalde prikkels. Het syndroom gaat heel vaak gepaard met zaken zoals slaapstoornissen, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Het is ook vaak zoals de internetsnelheid op het platteland: onvoorspelbaar, vaak traag om erkenning te krijgen, en als het slecht is, is het echt slecht. De symptomen kunnen zo willekeurig zijn als de Belgische weersvoorspellingen. En nee, het is niet "allemaal in je hoofd".


Laten we eerst een paar mythen over fibromyalgie rechtzetten:


  • Mythe 1: Fibromyalgie is een ontstekingsziekte van de spieren Realiteit: Er is bij fibromyalgie geen sprake van een aantoonbare ontsteking of reumatische aandoening. Er is dus niets 'mis' met de fysieke structuren. Er is pijn, maar geen weefselschade.

  • Mythe 2: Het zit allemaal in je hoofd. Realiteit: Nog te vaak krijgen mensen dit te horen. De pijn is 100 % echt. Fibromyalgie is net zo echt als de pijn en frustratie die mensen ervaren die het hebben. Dit wordt erkend door grote gezondheidsorganisaties wereldwijd.

  • Mythe 3: Alleen vrouwen krijgen fibromyalgie. Realiteit: Nope. Hoewel het waar is dat fibromyalgie vaker wordt gediagnosticeerd bij vrouwen, kunnen mannen het ook krijgen. Fibromyalgie discrimineert niet op geslacht, noch op leeftijd; het ook kan zowel jongeren als ouderen treffen.

  • Mythe 4: Je kunt er niets aan doen. Realiteit: Hoewel fibromyalgie zo koppig kan zijn als een vlek op je favoriete shirt, zijn er verschillende behandelingen en strategieën die kunnen helpen de symptomen te beheersen. Hier komen wij in beeld!

  • Mythe 5: Het is gewoon een excuus om lui te zijn.  Fout. Mensen met fibromyalgie ervaren vaak zoveel pijn dat zelfs basisactiviteiten uitputtend kunnen zijn. Het is alsof je loopt met lood in je schoenen, terwijl je een rugzak vol stenen draagt.

  • Mythe 6: Een paracetamolletje en je bent er zo weer bovenop.  Was het maar zo'n feest. Fibromyalgie vereist een veelzijdige aanpak - er is geen magische pil die alles oplost.

Hoe komt het dan wel dat iemand met fibromyalgie zo veel pijn kan hebben?


Bij fibromyalgie is er sprake van een overdreven reactie van het lichaam (eigenlijk het zenuwstelsel) op prikkels. Er is geen ontsteking of geen schade aanwezig en toch is er pijn. Een klein signaal uit het lichaam, dat normaal gezien geen pijn zou doen, kan bij fibromyalgie door de hersenen worden geïnterpreteerd als gevaarlijk, met pijn als gevolg.


Hoewel de exacte oorzaak van fibromyalgie onbekend is, wordt gedacht dat het te maken heeft met hoe het brein en het zenuwstelsel pijn signalen verwerken en versterken. Dit kan het resultaat zijn van verschillende factoren, waaronder genetica, infecties, fysieke of emotionele trauma's, en de manier waarop de hersenen neurotransmitters (de chemicaliën die signalen in de hersenen overdragen) verwerken. Deze verstoorde pijnsignalering leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor pijnlijke en niet-pijnlijke prikkels.


De symptomen van fibromyalgie kunnen variëren in intensiteit en omvatten naast de wijdverspreide pijn, ook diepe spierpijn, tender points, aanhoudende vermoeidheid, stijfheid bij het ontwaken, hoofdpijn, en problemen met cognitieve functies, vaak aangeduid als "fibro mist", zoals concentratieproblemen en moeite met het onthouden van informatie. Deze symptomen kunnen een significante impact hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt, waardoor het beheer en de behandeling van de aandoening essentieel zijn.


Behandeling


We begrijpen dat leven met fibromyalgie bijna zo uitdagend kan zijn als het in elkaar zetten van IKEA-meubels. Daarom bieden we gepersonaliseerde behandelplannen.


Fibromyalgie vereist een veelzijdige behandelingsaanpak, vooral omdat het niet voortkomt uit ontsteking en medicatie vaak beperkt effectief is.


Pijnstillende technieken vormen een belangijke basis voor elke fibromyalgie patiënt. Op deze manier krijgen we het pijnsysteem een beetje gekalmeerd. Het effect van zowat alle passieve therapieën is echter van kortere duur, waardoor deze altijd moeten aangevuld worden met andere therapieën.


Aanvaarding van de diagnose is een cruciale eerste stap, waardoor patiënten kunnen beginnen met het aanpassen van hun levensstijl en het verkennen van zelfzorgstrategieën die gericht zijn op het verminderen van symptomen. Omdat standaard pijnmedicatie vaak niet de gewenste verlichting biedt, ligt de nadruk meer op niet-farmacologische benaderingen. Leefstijlaanpassingen zoals een gebalanceerd dieet, voldoende slaap, en het stressmanagement spelen een significante rol in het beheer van de aandoening.


Het onderhouden van gezonde sociale relaties is ook belangrijk; open communicatie over de aandoening kan ondersteuning van vrienden en familie vergemakkelijken. Het is essentieel voor patiënten om hulp te vragen wanneer dat nodig is, zowel in persoonlijke kringen als bij professionele hulpverleners.


Het belang van beweging kan niet genoeg benadrukt worden; regelmatige, milde oefeningen zoals wandelen, zwemmen, of yoga kunnen helpen bij het verbeteren van flexibiliteit, kracht, en algeheel welzijn, ondanks de initiële hindernis van pijnverhoging. Het leren omgaan met de pijn, via technieken als cognitieve gedragstherapie (CGT) en mindfulness, kan patiënten ook helpen hun perceptie van pijn te veranderen en hun kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren. Door deze gelaagde benadering kunnen individuen met fibromyalgie een betere controle over hun symptomen krijgen en een voller leven leiden.


Een boodschap van hoop


Ik wil je graag op het hart drukken dat, hoewel fibromyalgie een deel van je leven is, het je niet definieert. Je bent net zo uniek en capabel als ieder ander, met als extra superkracht dat je elke dag strijdt tegen een mysterieuze aandoening. Laten we samenwerken om een nieuw hoofdstuk in jouw leven te schrijven, waarin pijn een bijrol speelt en jij achter het stuur zit.


Onthoud dat een bezoek aan Kine Strop de eerste stap is naar een beter gevoel. Ik focussen mij niet alleen op behandelingen; we streven naar transformaties. Dus laten we die fibromyalgie een schop onder de kont geven.


Klaar om de eerste stap te zetten? Neem vandaag nog contact op en laten we samen aan deze reis beginnen.


Egon







37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page